Normandië: van D-Day tot Café Gondrée
De bevrijding van Europa uit de handen van Nazi-Duitsland begon voor velen op D-Day, met de landing van de geallieerden op de stranden van Normandië. Er is daar veel gebeurt op 6 juni 1944 en dat zie je op allerlei plekken terug. Maar ook de omgeving en de reis ernaartoe maakt het zeker een bezoek met de camper waard. Vanuit Nederland is het natuurlijk zeer verleidelijk om in België een tussenstop (of twee) te maken. Een lekker biertje in Brugge? Of de binnenstad van Gent? Altijd genieten en gewoon doen. We vertellen je graag hoe wij die trip hebben aangepakt.
Het Franse land
Onze route liep via Duinkerken en Calais naar Honfleur. Het heuvelachtige landschap is al een kleine voorbode van Normandië. In Honfleur is het meteen genieten. Een flink deel is beschermd stadsgebied, met culturele en historische elementen. Wij kiezen voor een plekje op Camping La Briquerie. En na een heerlijke pizza en wat ontspanning, duiken we het bed in voor de dag van morgen
Honfleur verkennen we op de fiets. De weg ernaartoe is een flinke afdaling. Dus dat moeten we straks ook weer heuvelop! Maar eerst genieten. Het Vieux Bassin is de oude binnenhaven van Honfleur. De schitterende kades vallen op door de typische huizen en kleine steegjes. Je vindt er allerlei kunstgalerijen en winkeltjes. En langs de kade zijn er natuurlijk volop restaurants en cafés. Lekker mensen kijken.
Duik in de geschiedenis
De volgende dag begint onze duik in de geschiedenis: Sainte-Mère-Église, bekend vanwege de landing van de paratroopers. Tijdens D-Day bleef er zelfs een Amerikaanse parachutist aan de kerktoren hangen. Er hangt nog steeds een pop ter ere van deze oorlogsheld. Het dorpje is klein en wij zetten al snel koers richting Batterie d’Azeville, zo’n kilometer of acht verderop. Deze enorme kustbatterij is gebouwd door de Organisation Todt, de Duitse bouwmaatschappij die bijvoorbeeld ook de Atlantikwall heeft gemaakt. De batterij bestaat uit kazematten en wel 600 meter aan tunnels. Je ziet vanaf hier de kust helemaal niet, maar de kanonnen hadden zo’n reikwijdte dat ze schepen op zee makkelijk konden aanvallen. We besluiten de nacht door te brengen op Camping du Joncal. We staan aan zee! En we kijken uit op Omaha Beach. Als dat geen uitzonderlijk plekje is…
De lokale bakker maakt ons toeterend wakker. Joepie! Verse broodjes! Het is prachtig weer, dus dat wordt weer genieten. Doel van de dag: Pointe du Hoc. Al wandelend komen we door een van de mooiste natuurgebieden van Normandië. De hoge kliffen waren ook ideaal voor de Duitsers om geschut neer te zetten. Er is dan ook flink gevochten en dat zie je nog steeds aan de vele diepe kraters. De plek is nu beschermd en eigendom van de Verenigde Staten. Met name de Rangers van het tweede Ranger bataljon hebben hier gestreden voor onze vrijheid.
Omaha Beach
We besluiten Omaha Beach beter te bestuderen. Wat opvalt zijn de steile krijtrotsen, tientallen meters hoog. Dus makkelijk te verdedigen voor de Duitsers. Niet vreemd dat hier veel verliezen zijn geleden. Even verderop in Vierville zien we de pier die op de restanten van de oude kunstmatige haven is gebouwd. Via het strand gaan we langs het Monument Les Braves, een aandenken aan de 60e gedenkdag van D-Day.
Er is hier zoveel gebeurd dat het moeilijk is om het allemaal in je op te nemen. Misschien dat we in het Memorial Museum Omaha Beach wat meer overzicht krijgen. Je ziet er van alles: persoonlijke dingen, wapens, vrachtwagen, boten en nog veel meer. Als je nog meer indrukken wilt dan is het Normandy American Cemetery and Memorial nog aan te raden. Maar als het oorlogsgeweld je snel te veel wordt, moet je die misschien maar overslaan.
Richting Arromanches
In Longues sur Mer zien we de enige Duitse kustbatterij waar de kanonnen nog op zitten. Vanaf dit punt zijn veel schepen van de geallieerden beschoten. Ook hier is parkeren met de camper geen probleem. We kunnen er zelf water verschonen. Als je hier rondloopt krijg je echt een idee van hoe indrukwekkende de Atlantikwall was. Je kijkt ook uit op Arromanches, met zijn kunstmatige havens, Mulberry A en B, die bij de landing op D-Day zijn aangelegd. We duiken voor wat meer achtergrond het Musee du Debarquement in. En we gaan helemaal de diepte in, bijna letterlijk, in Arromanches 360; een bioscoop met 9 schermen waarin je een film zich om je heen afspeelt. Indrukwekkend! Om echt even bij te komen verblijven we op een viersterrencamping: de Cote de Nacre in Saint Aubin sur Mer. Even een duik in het zwembad en dan lekker achterover voor een fijne film in onze eigen cabine. Pffff.
De afsluiting
Onze laatste bestemming is de Pegasus Bridge bij Benouville. Onderweg stoppen we nog even in Ouistreham en genieten van de haven en de vismarkt. Heel leuk want je ziet de veerboten naar Portsmouth vertrekken. Vanaf ons bankje in het zonnetje hebben we prima zicht.
Bij de Pegasus Bridge is het opvallend rustig. Op deze plek landden Horsa-Gliders, in de nacht voorafgaand aan D-Day. Een echte verrassingsaanval en het kostte dan ook weinig moeite om de brug in te nemen. Het ernaast liggende Café Gondrée was het eerste Franse pand dat werd bevrijd. Op dit historische plekje willen we natuurlijk wel even koffiedrinken! Als we naar binnen lopen lijkt het meer op een museum, met allerlei gedenktekens aan de muur.
Bij deze brug begon in feite de route naar een bevrijd Europa. Een mooie locatie om onze reis af te sluiten. Conclusie: Normandië is echt heel goed te doen met de camper! Natuurlijk wemelt het van de historische locaties, maar ook de omgeving is beeldschoon. Wat ons betreft een aanrader.
Dit moet je zeker zien
- Omaha Beach
- De kerktoren in Sainte-Mère-Église
- De kanonnen van Batterie d’Azeville
- De kunstmatige havens van Arromanches
- De Pegasus Bridge bij Benouville