camper in zweden

Zweden, het ultieme camperland

Typisch Zweden

De natuur in Zweden bevat oneindige bossen, sfeervolle meren en uitgestrekte landschappen. En dan loop je ook nog wel eens tegen een eland aan. Het echt oergevoel dus. In de steden zie je designwinkels, hippe eettentjes en alles wat daartussen zit. En waar Zweden natuurlijk ook bekend om staat is de midzomernachtzon. In juni en juli blijft het gewoon licht. Ook ’s nachts. En in september en maart hebben je grote kans op dat andere fenomeen: het noorderlicht. Dat moet je een keer gezien hebben.

Op naar Zweden

Kamperen in Zweden betekent nog echt vrijheid. Wildkamperen mag gewoon, vanwege het ‘allemansrecht’. Met een camper is dat dus perfect! Om er te komen kun je het best bij Puttgarden oversteken naar Denemarken. Met de ferry ben je zo’n 45 minuten onderweg en reserveren is vaak niet nodig. Je kunt dan via de snelweg van Rødbyhavn naar Helsingborg via de veerboot in Helsingør. Of je rijdt onder Kopenhagen door over de Öresundsbru. Je weet wel, die van de serie The Bridge. Je komt dan uit in Malmö. Met het Schweden-ticket en de gratis Zweedse campingkaart bespaar je ook nog op de kosten van al die overtochten.

Route 1: 2230 km - midden en zuiden

Vanaf Helsingborg kom je langs steden als Stockholm, Uppsala en Goteborg. Je kunt verschillende musea bekijken en bijvoorbeeld het themapark over de verhalen van Astrid Lindgren. Pik onderweg ook zo’n lekkere Zweedse klassieker mee: pannenkoeken met slagroom en jam. In de provincie Småland geniet je van heel veel natuur, ideaal voor wandelaars en bosliefhebbers.

Route 2: 3460 km - midden en noorden

Hier begin je in Göteborg. De route loopt door het midden en noorden van het land. Een mooie stop is onder andere het vikingmuseum in Säffle of het Skimuseum in Umeå. In die stad vind je veel lanen met berken. De regio Dalarna is echt een typisch Zweeds landschap met prachtige natuur. Bergen, meren, boerenlandschap en bossen. Het topje van deze route is Jokkmokk, met een keur aan natuurreservaten, binnen de poolcirkel. Ideaal voor het bekijken van het noorderlicht.

Route 3: 1588 km - zuiden

Bij deze route start je in Malmö en kom je op de eilanden Öland en Gotland. Malmö zelf is een leuke, trendy stad met allerlei activiteiten. De regio eromheen heeft ook veel te bieden. Je krijgt op deze route een beeld van de geschieden met oude treinen, oude huizen, musea en Karlskoga, de stad van Alfred Nobel. Ook hier ga je door Småland. Öland heeft veel zandstrand en Gotland is bijzonder vanwege de rijke en bijzondere flora en fauna. Ook hier volop historie met burchten, ruïnes, kerken en oude dorpen, tunnels en druipsteengrotten.

Plek voor je camper

Waar vind je goeie plekken om met de camper te overnachten? Gebruik gewoon de campercontact-app. Daarmee zoek je makkelijk naar de dichtstbijzijnde locatie. Enkele toppers zijn Kolgårdens Stugby & Camping, BauerGården Gästgiveri & Konferens en Ekna Naturcamping. En misschien overbodig maar let ook even op milieuzones, milieuvignetten en tolwegen.