camper in het gras

De uiterwaarden van De Liemers

Hoe vaak ik wel niet door de uiterwaarden van De Liemers heb gefietst…  misschien wel 50 keer. Mijn vaste fietsrondje (alhoewel rondje…. Is dezelfde weg heen en terug een rondje?) Het fietspad vanaf Westervoort, via Loo, Groessen, Tolkamer, Lobith, Spijk naar Elten is een heerlijk slingerend fietspad. Beginnend bij de oorsprong van de IJssel, een stukje Nederrijn, het Pannerdens Kanaal, het Bijlandse kanaal en vervolgens de Rijn. Als je dit rondje met oostenwind fietst, komt de wind op heenreis zowel van links als van rechts, zo slingert de route.
Maar waarom zou je zo dicht bij huis gaan kamperen? Ach, wat kennen wij onze omgeving slecht. Er doorheen fietsen is niets anders dan het vlug inademen van je omgeving. Er doorheen wandelen of een weekend kamperen is het echte beleven van een omgeving. Je verbazen over geluiden, luchten, locale structuur, fietspaden, klompenpaden en local food.
Reisdoel;
Camper camping De Wellinghoeve, Groessen
Wij reizen met;
Top Camper verhuur
Afstand;
10 kilometer
Kosten camping 2 dagen;
€30
Wat kun je in het coronatijdperk toch weinig. Campings zijn dicht, camperplaatsen afgezet, maar camping Wellinghoeve biedt uitkomst. Ik was al langs de drie camperplaatsen in Tolkamer en Lobith gereden, wel echte aanraders. Een camperplaats aan de jachthaven, een plaats bij het restaurant bij zwemplas de Bijland, een de camperplaats aan de Rijn. Maar alle drie afgesloten. Dus naar de camping. De camping is eigenlijk een boerenhoeve in ruste, met Sanitair, terras, restaurant en een mooi open veld waar 30 campers kunnen staan. (er worden geen caravans of tenten toegelaten, dat is de focus van de eigenaar). Alle plekken hebben stroom en er is goede wifi (“o wat zijn we heden blij” zingen de kinderen dan). In het anderhalve meter tijdperk van corona wordt de helft van de plekken benut zodat je geen directe buren hebt. Het sanitair en de horeca was gesloten.
Maar zodra wij ons geïnstalleerd hadden, zwijmelden we weg in een heerlijk gevoel van rust, buiten, vogels, we verloren de tijd en stonden versteld hoe mooi het 10 kilometer van je huis kan zijn. Want de tegenwind en de kou van De Liemers tijdens een winters rondje fietsen is een prachtige omgeving van water, dijken, wilde paarden en een boeiende flora en fauna.
De camping is gelegen aan een klompenpad. Een klompenpad is een pad dwars door de natuur, niet geplaveid, over slootjes, prikkeldraad, langs paarden of koeien, gewoon dwars door de natuur. Het pad is 16 kilometer lang, waarbij er geen mogelijkheid is om het pad af te korten. Dit is voor ons als ongetrainde stadjers wel wat aan de lange kant. Maar op dit pad wordt je heerlijk onthaald door alles wat natuur is. Je verliest de verre geïndustrialiseerde omgeving, je komt nauwelijks mensen tegen en je geniet extra van je zelfgesmeerde lunchpakket.Camper interieur
Maar die Betuwelijn….  Op een -nauwelijks hoorbare- afstand van 100 meter van de camping, die loopt als een ijzeren gordijn door het landschap van De Liemers. De hoogspanningsmasten zijn het prikkeldraad, de muren -zonder graffiti- zorgen ervoor dat je niet naar de overkant kunt. De enige vraag die je kunt stellen is waar is oost en waar is west. Wat heeft deze spoorlijn een impact op deze omgeving. Boeren die hun land voor de helft moeten missen, het weidse uitzicht dat wordt verruïneerd, wegen die onbegrijpelijke kronkelingen gekregen hebben. O ja, we wilden het vrachtverkeer van de weg naar het spoor verplaatsen. Dat is dan gelukt. Maar als de spoortuin door je achtertuin loopt, sta je wel wat anders te juichen over dit milieuvraagstuk.
Als je aangewezen bent op je eigen sanitair, is de Adria Coral een verademing. Een afzonderlijke douche, afzonderlijk toilet en wastafel, veel schoonwater en een boiler die snel warm is, het lukt zeker om lang zonder sanitaire faciliteiten van de camping te vertoeven. Erg ruim en gezellig om ’s-avonds aan de grote tafel en lui liggend in de capitain chair je boekje te lezen. Twee bedden in de lengte richting geven een ruimte om te slapen….. je kunt er wel met drie man naast elkaar liggen. De pootjes onder camper zorgen ervoor dat de camper lekker stevig staat, mocht je een slaapkamergenoot hebben die graag in zijn of haar slaap ligt te draaien. Slaapkamer? Ja, je kunt de toiletdeur gebruiken als slaapkamer deur. Of je gebruikt een handig lamelletje die de slaapkamer afsluit. Dan kom je weer makkelijker vanuit het woongedeelte in het toilet. Allemaal details waarover men bij Adria nadenkt.
Op de camping is het rustig. De keuze voor camperaars zorgt ervoor dat de gemiddelde leeftijd wat hoger is op deze camping. Wij kregen tijdens ons voetballen wat bezorgde blikken naar ons toegeworpen van ‘o wee als je mijn camper raakt’…. Maar verder hoor je de vogels en in de verte de betuwelijn. Op twee kilometer afstand is een bakker en een fruitkwekerij.  Vertel het niet verder, maar de zwartebessen sloof van banketbakker Godschalk is werkelijk hemels…..
Dit weekend krijgt een dikke 9. Veel buiten geweest, lekker gewandeld, mooie omgeving, slechts €15 per nacht aan campingkosten, wij komen graag terug, natuurlijk met de Adria Coral 670, wij zijn een beetje verliefd geworden op de luxe en de ruimte..